Az illatok fontos szerepe a mindennapjainkban.

Az illatok érzékelése a legelső kapcsolódási pont, amellyel megtapasztaljuk a körülöttünk lévő világot. Összehasonlításképpen, az emberek gyengébb szaglással rendelkeznek, mint sok állat, melyeknek a szaglásukat kell használniuk az alapvető életfunkciók fenntartásához (élelmiszerek nyomon követése, társak azonosítása stb.). Bár az orrunk közel nem annyira kifinomult, mint egy vérebé, még mindig több, mint ezer szagot képes érzékelni egészen parányi mennyiségben is. Az elmúlt években a kutatók elkezdték felfedezni a szagérzékelés komplexitását, és azt állítják, hogy a szagérzékenység valójában sokkal jelentősebb, mint azt korábban feltételeztük. Valójában a szaglásunk közvetlenül kapcsolódik fizikai és mentális egészségünkhöz.


Az illóolaj aromája

Amikor kinyitunk egy illóolajos üveget, azonnal észleljük erőteljes aromáját. Az illóolajok definíciójuk szerint illékony aromás vegyületek gazdag keverékei. A vegyületek egyedi összetétele határozza meg az illóolajok karakterét. "Kémiai" értelemben vett aroma azt jelenti, hogy az egyes vegyületek (ebben az esetben az illóolaj komponensek) képesek az orrban lévő szagló receptorokkal kölcsönhatásba lépni. Nem minden típusú vegyület képes erre a kapcsolódásra, ahhoz, hogy ez megvalósuljon a vegyületeket parányi molekuláknak kell alkotniuk. Az illóolaj-vegyületek megfelelnek a kritériumnak, képesek gyorsan és könnyen kötődni az orrban lévő illat receptorokhoz. Az egyes illóolajok kémiai összetétele nagymértékben eltér, ez magyarázza, hogy az illóolajok eltérő aromái mennyire különbözõ módon hatnak ránk.


Hogyan hatnak ránk az illatok?

Az aromakutatás egyik legelismertebb területe az illatoknak az érzelmeinkre és a hangulatunkra való hatása. Például meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az illóolaj aromájának egyszerű belélegzése hatásos az idegesség vagy szorongás enyhítésére. Az orrüreg felső felszínén található szaglóreceptorok közvetlen kapcsolatban állnak az agy limbikus rendszerével, amely a test érzelmi reakcióit szabályozza. Az aromák és az érzelem közötti szoros kapcsolat nyilvánvalóvá válik mindennapi életünkben, mivel bizonyos szagok/illatok emlékeket vagy különleges érzéseket keltenek. Egyes aromák közvetlenül befolyásolják a hangulatot (például nyugtató, kiegyenlítő vagy élénkítő), míg mások egy adott élmény emlékét idézhetnek elő és gyakran erős érzelmekhez kötődnek. Az érdekes új kutatások segítenek abban, hogy felismerjük az aromás vegyületek hatásainak előnyeit, melyek messze túlmutatnak az érzelmi szabályozáson. Az agy limbikus régiójának befolyásolásán túl a szaglóközpont kapcsolódik a hypothalamushoz, az agyterülethez, melyet "zsigeri kontroll központ" néven ismerünk, ahonnan a test a fiziológiás funkciókat szabályozza. A hypothalamus erőteljes hatást gyakorol azáltal, hogy közvetlenül az agyalapi miriggyel kölcsönhatásban áll. Az agyalapi mirigy a vérnyomás, az éhség és a szomjúság, a pajzsmirigy működését, az alvási ciklusokat, a szexuális hormonok termelését és a memóriát szabályozó hormonokat termeli. A szaglórendszer és az agy közvetlen kapcsolatának köszönhetően az aromás vegyületek - azaz az illóolajok illatai közvetlenül képesek befolyásolni a szervezet neurokémiáját, erőteljesen befolyásolva az egészségi állapotunkat.

Számos elismert módja létezik az illóolajok aromás tulajdonságainak felhasználására. Az egyik módszer az olaj levegőbe történő diffúzálása. A diffúzálás vagy porlasztás nem csak a szervezet számára előnyös, hanem a légtér tisztítására is alkalmasak. Az olajok diffúzálásakor a hideg levegő vagy az ultrahangos diffúzió alkalmazása a legjobb, mert az illóolajok égetése vagy melegítése megváltoztathatja a finom kémiai tulajdonságokat. Ha nem áll rendelkezésre diffúzor, egyszerűen az esszenciális olajokat a kézbe cseppentjük, majd az orrot körül forogva, mélyen belélegezzük. Az illóolajokat bármikor, bármilyen helyzetben alkalmazhatjuk.Tapasztalatok szerint az illóolajok napi szintű, vagy akár naponta többszöri belélegzése egyedülálló és jelentős támogatást nyújt a test és az elme egészséges működéséhez.

Írta: Androkity Ágnes

x (x)
 
Közzétéve 2019.10.17.
Vissza