Az íz az illatnál kezdődik. Kíváncsi vagy, hogy miért?

Illatokkal elő tudunk hívni emlékeket ugyanabból a memóriaközpontból. Elég csak a vaníliára gondolni és biztosan sokunknak a nagyi vasárnapi sütije jut eszébe. Az illatok döntően befolyásolják az ösztönélet tudatalatti szféráját, ez azt jelenti, hogy akár akarjuk, akár nem, az illatok hatással vannak ránk.

Az íz az illatnál kezdődik

A növényi aromák használata a gasztronómiában nem új, ezt már az ókori egyiptomiak is tudták és mivel úgy tartották, hogy kellemes illatok nélkül nem lehet jó ízűt enni, ünnepi ebédek előtt fűszerekkel és aromákkal dúsított illatos kelyheket kínáltak a vendégeknek étvágyat és emésztést serkentő aperitifként.

Ha megfelelően használjuk az esszenciákat, nem csak íz és illatményt jelentenek, hanem sokféleképpen szolgálják az egészségünket is, hiszen valóságos hatóanyagbombát tartalmaz akár csak egyetlen csepp is belőlük.

Illat és íz - közvetlen kapcsolatban állnak egymással. Az orrunk nem csak a szaglás, hanem az ízlelő idegpályák kapuja is. Ha megszagolunk egy illatos süteményt, szinte érezzük az ízét is.

Az illat és ízhatás mellett kétségkívül befolyásol az ételek látványa. Egy kék alma akár egészségtelennek is tűnhet, de egy friss ropogós, színes saláta egészen más érzést kelt bennünk.

Hogyha az illatok, ízek és színek mellé még egy kellemes társaságot is hozzátársítunk közben jót beszélgetünk, az összes érzékszervünk bekapcsolódik.

Ezért gondolunk sokat olyan eseményekre az életünkben, amelyek illatosak voltak - egy kellemes vacsorára, egy aromás masszázsra. De nem teljesen tudatosan történik ez a folyamat. Az agyunk nem képes az összes illatot azonosítani, mégis mint információt, eltárolja. Ha pedig később az életünkben megjelenik az a tudattalanul elraktározódott illat, hirtelen elkezdünk emlékezni arra az időszakra, amikor az illat bevésődött.

Érdemes tanulmányozni az illatok hatását - hiszen a tudomány, ami mögötte áll a pszichoneuroimmunológia - komoly bizonyítékokkal képes alátámasztani az emberi testben végbemenő kémiai folyamatokat.

Így ha tudjuk, hogy egy-egy illat mit válthat ki bennünk, képesek lehetünk kézbe venni a hangulatunk, érzelmeink, emlékeink irányítását. Sőt, előre meg is tervezhetjük az illatosítást úgy, hogy a környezetünk is profitálhat belőle.

Azonban az illatok nem egyformán készülnek. Céltól függően, különböző előállítási módok léteznek, így vannak, csak illatosításra vagy parfűmkészítés céljából előállítottak, vannak étkezési célú aromák és vannak a tiszta, kizárólag növényből, kíméletesen előállított esszenciális olajok, melyek biológiai hasznosulása teljesen más, mint a laboratóriumokban előállított, vagy akár csak parfűmcélra készített illatoknak.

Írta: Androkity Ágnes

x (x)
 
Közzétéve 2019.10.17.
Vissza